Langs de Luikse Avenue Blonden werden recent twee bestaande kleine tunnels genaamd 'Blonden' en 'Paradis' tot één lange verkeerstunnel verbonden onder het beheer van de Région de Wallonie - SPW Luik. De nieuwe éénrichtingsverkeerstunnel met de naam 'Blonden' heeft een totale lengte van ongeveer 500m en is integraal verlicht met de energiezuinige BB Lightpipe, geleverd door Techno Specials. Het is de eerste maal in ons land dat een volledige verkeerstunnel wordt uitgerust met LED-verlichting. Het project 'Blonden' is uitgevoerd door de tijdelijke vereniging Yvan Paque-VSE en eind juni 2015 opgeleverd.

Ook bij beperkte hoogtes

Aan de binnenzijde werd de kleine, bestaande, Blonden verkeerstunnel volledig gestript: alle bekabeling, openbare verlichting, ventilatoren en detectoren werden verwijderd.

De door stof en uitlaatgassen vervuilde wanden werden gereinigd. Omdat dit te renoveren stuk slechts een beperkte hoogte van 4,40m had, werden de BB Lightpipe aan beide zijwanden bevestigd. Dit om te vermijden dat vrachtwagens die de tunnel binnenrijden de lichtarmaturen zouden beschadigen.

BB Lightpipe verblinden niet

De BB Lightpipe is, door de indirecte instraling van het licht in het armatuur, het enige ledsysteem dat niet verblindend is en daardoor o.a. uitermate geschikt voor tunnels. Naast de basisverlichting, beschikken de BB Lightpipe ook over verschillende lichtsterkteniveaus. Hoe klaarder het is buiten, hoe sterker de verlichting in de verkeerstunnel en voor de ingangszone van de tunnel. De lichtniveaus worden automatisch bijgestuurd door middel van een DALI-sturing.

Heeft u interesse in onze BB Lightpipe? Aarzel niet om ons te contacteren per mail of per telefoon 09 325 82 12 !