In de Luikse Dehin tunnel werd de verlichting volledig gerenoveerd. Waar deze vroeger aan het plafond boven de vier rijvakken hing, werden de nieuwe BB Lightpipes nu aan de zijkanten gemonteerd om de visuele veiligheid en rijcomfort te verhogen. Om dezelfde reden passen de nieuwe armaturen hun lichtniveau automatisch aan aan het natuurlijke lichtniveau van de tunnel. Zo werden er verschillende scènes ingesteld, bijvoorbeeld dag/nacht, zonnige dag, regenachtige dag, enzovoort, waarop de BB Lightpipes hun lichtniveau kunnen afstemmen. Op deze manier wordt de zichtbaarheid voor de automobilisten optimaal gegarandeerd.

Verlichtingsarmaturen voor tunnels en onderdoorgangen verschillen in grote mate van de traditionele led-armaturen die je terugvindt op straat of in je huis. Voor tunnels gelden namelijk zeer specifieke normen en eisen. Om te voldoen aan de L20-curve (CIE norm),ontwikkelde BB Lightpipe het High Lumen Output armatuur (HLO). Dit HLO-armatuur is uiterst geschikt voor het verlichten van de in- en uitgangen van tunnels. De HLO van BB Lightpipe zal er tevens voor zorgen dat er in grote mate energie kan bespaard worden en ook de onderhoudskosten gaan drastisch omlaag in vergelijking met traditionele verlichtingsbronnen.

De BB Lightpipe is een armatuur van hoge kwaliteit door de toepassing van keramische leds in combinatie met een goede warmteafvoer. Hierdoor blijft de LED koel en is de levensduur zeer lang. Omdat vervanging van de LED niet meer nodig is blijven de onderhoudskosten laag. Dit is belangrijk in een tunnel waar de verlichting niet altijd even makkelijk bereikbaar is.

Wanneer je kiest voor BB Lightpipe als verlichtingsfabrikant ben je verzekerd van robuuste armaturen die een hoge uniformiteit garanderen zonder de energie-efficiëntie en de esthetische aspecten in gevaar te brengen. De BB Lightpipes zijn eveneens uitermate geschikt voor retrofit toepassingen.

testKenmerken van de BB Lightpipe HLO


Continu, optisch en modulair verlichtingssysteem bestaande uit:

  • slagvaste polycarbonaatbuizen voorzien van een optische folie
  • aluminium profiel
  • 4 led-modules, die telkens bestaan uit 18 keramische LED's


Dit alles zorgt voor:

  • constante, uniforme en verblindingsvrije lichtverdeling
  • een rustgevende 180° lichtuitstraling die het comfort verhoogt
  • een gegarandeerde hoge licht output
  • uitermate geschikt voor in- & uitgangen van tunnels
  • energiebesparing door middel van DALI-sturing
  • mogelijkheid tot integratie van evacuatie audio en noodverlichting