Stap voor stap worden alle tunnels van de kleine Brusselse Ring gerenoveerd en volledig in een nieuw kleedje gestoken. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wilde van de Hallepoorttunnel een technisch hoogstandje maken, toonaangevend in heel Europa op vlak van veiligheid en innovatieve technieken. Daarom koos men voor armaturen van BB Lightpipe om de tunnel te verlichten.

Hoge eisen voor ingangsverlichting

Om een tunnel op een goede en correcte manier te verlichten is er heel wat expertise nodig. Er gelden verschillende specifieke normen en vereisten.
Speciaal voor de ingangen van tunnels ontwikkelde BB Lightpipe haar ‘Extreme Lumen Output’-armatuur (XLO) om te voldoen aan deze hoge eisen.
Door de zeer hoge lichtuittreding van dit armatuur wordt de overgang van daglicht naar de kunstverlichting in de tunnel gradueel opgevangen. Hierdoor kunnen de bestuurders veel beter zien wat er zich net na de ingang van de tunnel afspeelt. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een enorme verhoging van de veiligheid.
Door de verlichtingssterkte van de XLO-armaturen te laten sturen aan de hand van sensoren buiten de tunnel door een goed doordacht daglichtprogramma, kan er actief energie bespaard worden. Op een bewolkte dag is er namelijk veel minder licht nodig aan de ingang van de tunnel om de overgang van buiten naar binnen te overbruggen.

BB Infralight als basisverlichting

Als basisverlichting van de tunnel werd er voor de BB Infralight gekozen. Een logische keuze als je onze voordelen overloopt:
  • Zeer lange levensduur
  • Lage verblindingsgraad
  • Geen stroboscopisch effect
  • Snelle en eenvoudige installatie
  • Geen "flickering"
  • Makkelijk in onderhoud
  • Extreem robuust (IK10+)
Ook dit armatuur werd volledig ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vereisten die gelden in een tunnel.

Comfortabele lichtlijn

Door de continue doorlopende lichtlijn als basisverlichting ontstaat een comfortabele en veilige tunnelomgeving. Er is geen sprake van flicker-effect zoals bij traditionele puntverlichting wat voor lichthinder kan zorgen. De lichtlijn accentueert de loop van de tunnel en ook de tunnelwand wordt goed aangelicht. Hierdoor wordt de tunnelloop voor de bestuurder voorspelbaar wat veiligheidsverhogend werkt. 
 
Denk je zelf aan een project waar je kwalitatieve en technologisch hoogstaande verlichting nodig hebt?
Mail ons!